Ramadan Mubarak.. Nå Nej…

by signehare

Der er mange ting der adskiller muslimerne fra de øvrige religiøse grupper i det hellige land, men tiden plejer som regel ikke at være en af dem. Det er det i øjeblikket, for hvis du spørger en jøde og en muslim om hvad klokken er, vil du få to forskellige svar, og det er for såvidt underordnet om du befinder dig i Østjerusalem, Vestjerusalem eller Hebron.

I modsætning til de arabiske nabolande har det palæstinensiske selvstyre nemlig valgt at skrue tiden en time tilbage under ramadanen så enhver aftale, efter en længere diskussion om sommertid, vintertid, jordantid eller israeltid, afsluttes med en sammenligning af urene på mobiltelefonerne og et nik der betyder noget á la “nu forstår vi begge, ikke?”. Så kan man gå fra hinanden med blot minimal forvirring og nogenlunde sindsro.

Nuvel. Glædelig Ramadan! Eller Ramadan Kareem som efterhånden er den gængse hilsen, efter en hvis forhenværende præsident har gjort den ellers så traditionelle hilsen ‘Ramadan Mubarak’ til lidt af en toer i sociale kredse.

Ramadanen fastsættes af en herrekreds der går under tilnavnet ”moon sighting committee”. De bruger hele dage på at spejde efter nymånen indtil et medlem af kredsen sværger til Allah på at den er observeret (Faktisk siger den hellige ældre mand ”Wallah”, men er ret sikker på at eventuelle læsere fra Nørrebro vil tage den version en hel del mindre højtideligt). That’s it. Så er det ramadan i Palæstina.

Blandt vesterlændingene her i Hebron er snakken mest gået på hvordan vi bedst respekterer ramadanen og samtidig opretholder vores daglige indtag af protein (hummus), kulhydrater (pita) og væske (kaffe). Der er selvfølgelig også den anden metode praktiseret af Helene, program assistent hos ActionAid, der i sin iver efter at respektere lokal takt og tone, fortalte alle på ramadanens første dag, at hun praktiserede børneversionen, fordi hun efter morgenmaden udskød sin frokost helt til klokken fire. Desværre gav hun aldeles op, da der blev stillet øl på bordet en times tid senere.

Ramadan Kareem, Ramadan Mubarak, Glædelig Ramadan! Der er netop blevet kaldt til aftensmad fra moskéen.

Advertisements